BMX Reference / Rims / Eclat Carbonic

Eclat Carbonic

Eclat

China

2020–2022

https://eclatbmx.com/products/wheels-ri … bonic-rim/

Éclat Carbonic Rim

  • Overview...
  • Intended for freestyle BMX (park, ramps, street, dirt, vert, etc.)
  • Unveiled by Eclat on 9/22/2020
  • Added to the Eclat website by 2/13/2021
  • Three (3) years of research and development (R&D) went into this rim
  • Extensively tested by the Eclat pro team - on the streets and transitions
  • There were no catastrophic failures during ride-testing
  • Ideal for freestyle riders looking for an extremely stiff and lightweight setup
  • Only available in a 20” size
  • Features...
  • The first-ever Freestyle BMX specific carbon fiber rim
  • Designed from the ground up - not modeled after any other rim
  • Developed with one of the top carbon fiber manufacturers in the world - to ensure that only the best materials were used and the rim would be tough enough for even Eclat's team riders
  • Carbon fiber construction - utilizes its huge strength and stiffness properties
  • Much wider and taller than other freestyle BMX rims
  • Double wall design and thick sidewalls - for added strength
  • Uniquely tall rim profile - for added rigidity
  • Laboratory tested - strong enough to withstand “huge impacts”
  • Incredibly lightweight and super stiff - compared to aluminum alloy rims
  • Offset spoke drilling - for improved spoke alignment
  • Spoke holes are drilled at an angle for correct lacing
  • Specifically made for 3X spoke lacing - Carbonic rims should not be laced in any other pattern
  • Directional design - each rim has a "drive side" and a "non-drive side"
  • Tubeless-ready - can be ridden "tubeless" (so you don't need a tube)
  • Available in two styles - with or without a braking surface
  • - With braking surface (brake specific option): straight brake pad-ready sidewall layer for brake use
    - No braking surface (brakeless option): same sidewall height but with a smooth surface
  • Both rim styles have the same shape/profile and weight
  • The brake rim has a basalt braking surfaces - uses basalt rock fibers in the carbon fiber weave along the outside braking surface area
  • Details...
  • Company: Éclat BMX Company
  • Part name: Carbonic
  • Category: rim
  • Rim size: 20”
  • Tire size (recommended): 20x2.1" to 20x2.5"
  • Lacing pattern (required): 3X
  • Nipple size: 14g (2.0mm)
  • Nipple length: 16mm tall (recommended), 14mm tall (can be used)
  • Color: black
  • Material: Torayca high performance carbon fiber
  • Construction: "double wall" design
  • Rim wall: straight (compatible with brakes)
  • Connection (seam): laminated
  • Valve hole style: Schrader
  • Spoke arrangement: regular laced
  • Specs...
  • Weight (each): 385 grams (13.5 oz.)
  • - Eclat: 385g / 13.5 oz. (Source: Eclat, 2022)

  • Holes: 36H
  • Width: 37mm
  • Height:
  • - Total rim section: 26mm
    - Flat braking surface: 12mm
  • Valve hole diameter: 8.5mm
  • ERD (effective rim diameter): 374mm
  • ISO/ETRTO size: 406mm
  • ERTO: 20" 406 x 30 C
  • Other...
  • MSRP (manufacturers suggested retail price):
  • - 2021:$235.00 USD (approx.)
    - 2022: $350.00 USD (each)
  • Sold individually
  • Rim tape included with purchase - for tubeless use
  • Used by: Yuma (@y__simo), 2021-2022;  Felix Prangenberg (@felix_prangenberg), 2001;
  • Product tested for six (6) months by Ratty Matty - first half of 2021
  • The sample rims weighed 360g (12.9 oz.) - additional carbon fiber material was added around the spoke holes for long-term durability on the production rims (Source: Eclat, 3/5/2021)
  • Have been used by flatlanders with 20x1.85" tires with no significant issues
  • Compatible with disc brake hubs (?)
  • MSRP was $355.00 USD each in mid-March 2022 (likely due to exchange rates)
  • Videos
  • - Our BMX: Carbon Fiber & BMX - Long Term Testing Eclat's Carbonic Rims (12/3/2021)
    - Eclat: #ECLATCARBONIC (2/28/2021)
    - Eclat #ECLATCARBONIC (3/5/2021)
  • Made in China (Fujian province?)

Acronyms: ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization), ISO (),

Sources for this Reference Page:

Feedback from Actual Users:

  • Positive: the first freestyle-specific carbon rim, stays truer longer, barspins and tailwhips come around way easier, feels noticeably stronger and stiffer than other rims
  • Neutral: a little more difficult to get tires on/off the rim
  • Negative: extremely expensive, heavier than the Alienation Malice alloy rim (11.5 oz.), not indestructible,

Q&A with Dave Paterson (Product Developer for Eclat) on 3/10/2022...

  • Q1. Directionality: The rims have a "drive side" sticker with an arrow pointing to one side of the rim.  Does this mean that the rims are directional?  Or the braking surface is directional, meaning that the rims should only be spinning in one direction as brake pads are applied to the rim?
  • Answer: Correct the rims are directional since the spoke holes are drilled at an angle for correct lacing. Braking surface is not directional.
  • Q2. Braking surface: What is the braking surface made out of?  Do they have a basalt braking surface, which uses basalt rock fibers in the carbon fiber weave along the outside braking surface area?
  • Answer: It is indeed Basalt 😊.
  • Q3. Side Profile Height: Do the brake-specific (with braking surface) and brakeless-specific (no braking surface) rims have the same shape and height, or do the brakeless (front) rims have a shorter side profile?  Or are both rim styles made in the same mold, where the braking surface is applied after forming?
  • Answer: The side profile is 12mm for brake pads. Both rims are the same shape/profile. The brake rim simply has an additional layer over the braking surface.
  • Q4. Offset Spoke Drilling: Looking at the attached pictures, it appears that the spoke holes on the inside (nipple side) of the rims are all inline (spoke holes aren't offset), but the drilled spoke holes on the outside (rim strip side) of the rim do look offset.  Is this correct?  And does this limit the way that the rims can be built into a wheel?  Like you only recommend that these rims are laced 3X or they can only be laced 3X?
  • Answer: The rims have an offset spoke drilling so are only designed for x3 lacing.
  • Q5. Recommended Tire Size: Since these rims are relatively wide, what is the recommended tire size for these rims?  Like 20x2.1" to 20x2.5"?  Or can narrower tires (like 20x1.75") also be used?
  • Answer: We would recommend using 2.1-2.5 on these rims. The wider 37mm profile makes them designed for more modern sizes, although we have seen flatland riders use 1.85’ tires with no major issues.
  • Q6. Average Weight: I see that when these rims were first released, the posted weight was 360g (12.9 oz.), but now they're advertised as weighing 385g (13.5 oz.) each.  Was this because additional carbon weave is now being used to make these rims (to add even more strength).  Or is this just a nature of the manufacturing process, where each rim will weigh a little more or less than the next because you're dealing with hand-laying carbon fiber strips (more weight variability than an extruded aluminum alloy rim)?
  • Answer: The original weight was from the sample, we later added slightly more material round the spoke holes for added durability in the long term. Rims should all weigh around this weight despite a small tolerance of a few grams.
  • Q7. Nipple Size: With a potentially thicker inner rim surface (where the nipples poke through and out of the rim), does this limit compatible nipples to those with a height of 14mm or maybe even 16mm tall?  Is it recommended/required that 16mm tall nipples are used, or can 14mm nipples be used (i.e., there's enough of the nipple shaft poking out of the rim where you can easily put a spoke wrench on the nipples for rim trueness adjustments)?
  • Answer: 14mm nipples can be used but we would recommend using 16mm.
  • Q8. Effective Rim Diameter (ERD): For determining the correct length of spokes to use with this rim, I need to know this rim's effective rim diameter.  What is the actual ERD in millimeters for this rim?  And I don't believe the ERD is 406mm; I think the ISO rim diameter is 406mm.
  • Answer: ERD is 374mm.
  • Q9. Disc Brake Hub Compatibility: Now knowing that Eclat Carbonic rims have internal offset spoke drilling and should only be laced 3-cross, does this mean that they are only compatible with hubs that have symmetrical flanges (i.e., each flange is the same distance from the centerline of the hub), or can they be laced to ISO 6-bolt disc brake hubs that require dished spokes? (Note - When using disc brake hubs, the non-drive side hub flange is inset closer to the centerline of the hub to accommodate the disc rotor, so the non-drive side spokes will exit the rim at a slightly steeper angle than the drive-side spokes)
  • Answer: I checked the drawing and it should be no problem [to use Eclat Carbonic rims with disc brake hubs] 👌🏻.  I also heard that a lot of racers are using disc hubs with Radio Bike Co. Solar carbon rims, which have the same spoke drilling dimensions [and ERD] as the Eclat Carbonic rims.
  • Q10. Tubeless: If you run tubeless, what is the average recommended and maximum recommended air pressure (psi)?  And do you need a tubeless specific tire as well?
  • Answer:
  • Q11. Colors: Before I order a set of these rims, are you planning on offering/making them in various colors, or just black?  I know some carbon fiber BMX rim manufacturers (like EPiK) have made their rims using different colored carbon weave.  I'm currently using chrome-plated alloy rims, so I'm asking because I think silver-colored carbon-weave rims might look a bit better on my current bike, but no problem if colored rims won't be an option.
  • Answer:

Tags: Dave Paterson, Dave Patterson, #eclatcarbonic, fibre, fabric, weave,


Page Created: 2/2/2022  ----->  Info Updated: 3/30/2022
** http://bmxmuseum.com/reference/user/55510 **

Submitted by pharv85 (View all 703 posts)

  • Posted 2022-02-02 11:38pm
  • Updated 2022-03-30 6:53am
  • 153 views
  •